Klantenservice
0
Sluiten
  Fonutrition - Maandag 5 Februari 2024

  Vitamines en mineralen om een actieve levensstijl te ondersteunen

  Voor degenen die regelmatig trainen en een actieve levensstijl leiden, kan de vraag of extra vitamines en mineralen nodig zijn een belangrijk punt van overweging zijn. Onderzoek wijst uit dat een verhoogde fysieke activiteit de behoefte aan bepaalde voedingsstoffen kan verhogen. Hieronder belichten we enkele vitamines en mineralen die van bijzonder belang kunnen zijn voor actieve individuen.

  B Vitamines

  B vitamines zijn van cruciaal belang voor sporters, omdat ze betrokken zijn bij veel processen die de sportprestaties beïnvloeden. Thiamine (B1) bijvoorbeeld, helpt bij het omzetten van geconsumeerde koolhydraten in energie, en vitamine B12 is populair in energiedrankjes vanwege zijn rol in het verminderen van vermoeidheid. Deze vitamines zijn te vinden in diverse voedingsmiddelen, waaronder granen, vlees en groenten. Een multivitamine of een B-complex supplement kan een nuttige aanvulling zijn.

  Vitamine C

  Trainen kan de stressniveaus in het lichaam verhogen, wat weer invloed heeft op het immuunsysteem. Vitamine C is belangrijk voor het behoud van een gezond immuunsysteem, vooral tijdens en na intensieve lichamelijke inspanning. Het is dus zaak om voldoende vitamine C binnen te krijgen via voeding rijk aan deze vitamine, zoals citrusvruchten, kiwi's, bessen, paprika en spruitjes, of via supplementen.

  Vitamine D

  Vitamine D, vaak de 'zonnevitamine' genoemd, wordt door het lichaam geproduceerd onder invloed van zonlicht. In de wintermaanden, wanneer de zon minder schijnt, kan een tekort aan vitamine D ontstaan. Vitamine D is belangrijk voor de spierfunctie, het immuunsysteem en het behoud van sterke botten. Een supplement zoals Vitamine D3 – 3000 IU kan helpen om voldoende van deze vitamine binnen te krijgen.

  Magnesium

  Magnesium wordt niet door het lichaam geproduceerd en moet daarom uit de voeding worden gehaald. Het is betrokken bij tal van lichaamsprocessen, waaronder energiestofwisseling en spierfunctie, en het helpt vermoeidheid te verminderen. Vooral actieve mensen kunnen een hogere behoefte aan magnesium hebben door zweetverlies tijdens training. Magnesiumrijke voeding of supplementen kunnen deze behoefte aanvullen.

  IJzer

  IJzertekort is een veelvoorkomend probleem bij sporters en kan het gevolg zijn van zowel training als dieet. IJzer is essentieel voor de aanmaak van rode bloedcellen en het zuurstoftransport in het lichaam. Het helpt ook bij het verminderen van vermoeidheid. Het is belangrijk om voldoende ijzerrijke voeding te eten, zoals rood vlees, bonen en donkere bladgroenten, of om een ijzersupplement te overwegen als je dieet niet toereikend is.

  The latest ins and outs and more

  Recente artikelen

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking

  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »